Äldre friskare av färre mediciner

De gamla skulle må bättre och landstinget i Norrbotten spara fem miljoner kronor varje år. Det visar en ännu inte publicerad rapport om hur det med små medel gick att stryka i medicinlistorna på tre äldreboenden i Norrbotten. Övermedicinering är ett stor problem i äldrevården. Ändå har studien i Norrbotten inte lett till någon förändring.
Nio procent av befolkningen använder 25 procent av alla läkemedel i Sverige. Det gäller de som är över 75 år. Överanvändning är ett stort problem. Undersökningen på tre sjukhem i Norrbotten är ännu inte publicerad, men den visade att minst en medicin kunde strykas från patienternas listor, när en apotekare och några läkare gick igenom fall för fall. För de 129 patienterna togs 145 stående ordinationer bort. I andra fall kunde dosen minskas. Niels Andreasen är överläkare och ansvarade för ett av sjukhemmen: - Det visade sig att i 93 procent av fallen så var det ingen skillnad, eller en förbättring i livskvaliteten för dessa patienter. I bara en liten del av fallen var vi tvungna att återinsätta läkemedlen. Även om en mindre del av patienterna behövde fortsätta med sin medicin kunde de tre sjukhemmen spara 1200 kronor per patient och år genom granskningen av sina medicinlistor. Det finns inget som tyder på att det inte skulle gå likadant på andra äldreboenden i länet, ensligt Niels Andreasen. Då skulle läkemedelsgenomgångarna spara 5 miljoner kronor varje år för Norrbotten. Apotekaren la ner en halvtimme per patient. För läkarna gick det fortare. - Om man gör en sådan uppföljning en gång om året så skulle det inte motsvara mer än en vanlig rond. Man kan ta bort den vanliga ronden en gång per halvår och istället göra en genomgång av medicineringen. Det skulle egentligen inte kosta något mer i tid. Sedan undersökningen i Norrbotten blev klar för två år sen har inget hänt i länet, vilket Niels Andreasen undrar över. Men han är säker på vad som bör göras: - Våra slutsatser är helt klara. Att man en gång per halvår bör göra en läkemedelsöversyn.
Björn Thunbäck
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".