Platsen där USA missade Saddam är vallfartsort

Fler och fler i kretsen kring Iraks störtade ledare Saddam Hussein fångas nu in. Senast en tidigare premiärminister och samtidigt hög militär. Och före honom Saddams svärson och en forskningsminister. Men Saddam Hussein själv är spårlöst försvunnen, om han nu lever. SR:s utsände i Bagdad fann platsen där Saddam senast ska ha varit.
Här slutar spåren efter Saddam Hussein. I villa nummer 11 i Badads stadsdel al Mansour. Det var här han var. Och inte i grannhuset, nummer nio, som amerikanerna trodde då de den 7 april, för andra gången, siktade in sig på Saddam personligen och precisionsfällde fyra 250-kilos bomber. Det blev en krater som var tio meter djup och 30 meter i diameter med leran under källarplanet uppskvätt på de husväggar och tak som finns runt omkring. Nere i kratern ligger ett vanställt badkar, en skär kudde och allt annat i en enda sörja. CIA har varit här och letat för att få DNA-prov. Vita Husets stabschef har sagt sig tro att man fick honom här. – Inte alls, säger den vredgade husägaren Tamar. Saddam var aldrig någonsin i mitt hus. Han satte aldrig foten över min tröskel. Tamar fick åtta släktingar dödade vid bombningen och ger inte mycket för amerikanernas underrättelser. Han pekar på huset bredvid. Det var där han var, i grannhuset. Alla i kvarteret, som nu är Bagdads stora vallfartsort, känner igen den diagonala sprickan i väggen bakom Saddam från tv-talen. Många känner också igen skrivbordet som fortfarande står kvar. en säng med stormönstrad hård madrass står nu mitt på golvet. I ett hörn ligger den sorts lokal småfranska som bara bakades i Saddams palats. Alla i kvarteret är förundrade över hur amerikanerna kunde bomba så precis, men ändå så fel. För var han än var, Saddam Hussein, så var han inte här. Möjligen 30 meter bort.
Bengt Therner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".