Tredje sjukveckan dyr för arbetstagarna

I och med den nya vårbudgeten förlorar de sjukskrivna i ersättning. Men inte bara de två procent som ersättningen sänks med. Den som är sjukskriven mer än två veckor förlorar dessutom ytterligare tio procent under den tredje sjukskrivningsveckan.
Det beror på att förslaget att arbetsgivarna ska betala även den tredje sjukskrivningsveckan krockar med kollektivavtalen mellan fack och arbetsgivare, som gäller i stort sett hela arbetsmarknaden. Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO: – Vi tycker naturligtvis att det är fel att det ska drabba de ersättningar som vi har träffat i kollektivavtal och därmed också avstått tidigare i löneutrymme. Idag får de flesta som är sjukskrivna mer än två veckor 10 procent av inkomsten av arbetsgivaren, utöver sjukersättningen från försäkringskassan. Men den extra ersättningen behöver arbetsgivaren inte betala ut under den tredje sjukveckan om det blir så att det är arbetsgivaren själv som står för ersättningen den veckan. Det här innebär i praktiken att alla som är sjukskrivna och idag får ut 90 procent av inkomsten från och med tredje sjukskrivningsveckan bara kommer få ut 80 procent från och med första juli i år. Enligt en tidigare dom i arbetsdomstolen behöver arbetsgivarna inte betala tillägget. Och på LO tror man inte det finns någon möjlighet att få arbetsgivarna att fortsatt betala 90 procent under den tredje veckan. – Vi har inga större illusioner om att få ändring på det. Däremot hoppas vi naturligtvis att politikerna tar sitt ansvar och gör det här förslaget bara tillfälligt, säger Roger Mörtvik. Även arbetsgivarna är mot förslaget, eftersom det innebär en väsentlig ökning i sjukskrivningskostnader för deras del. Alf Eckerhall, förhandlare på Svenskt näringsliv, hoppas att förslaget över huvud taget inte röstas igenom i riksdagen. – Det är märkligt om det skulle bli ett ja. För det innebär ju att en majoritet av 349 folkvalda ger sig in på något som kan liknas vid ett bedrägeri.
Aina Jutterström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".