Saddams tortyrkammare öppna för allmänheten

Saddam Husseins regim var ökänd för sitt utbredda bruk av tortyr och utomlagliga avrättningar. Nu, när regimen fallit, öppnas tortyrcentralerna för allmänheten. Många fångar söker sig tillbaka till platserna där de plågades. För en del är det ett sätt att bearbeta svåra minnen.
Ljudet av celldörrar som öppnas och stängs är bekant för Saleh Hussein. I mitten av 90-talet satt han fången här, i den fruktade irakiska säkerhetspolisen Mukhabarats celler. – Jag trodde aldrig att jag skulle komma levande härifrån. De sa att de skulle hänga mig, säger Saleh Hussein. – De band händerna bakom ryggen så här, jag hade en bindel för ögonen. Sen slog de mig. De hällde varmt vatten över mitt huvud. Saleh Hussein visar på ärr och andra skador på kroppen. Det här fängelset, Al Hakemiya, ett utspritt betongkomplex i centrala Bagdad, var säkerhetstjänstens förhörscentrum. De före detta fångar jag träffar säger att tortyren här var rutinmässig. I likhet med flera före detta fångar jag träffar har Saleh Hussein en invecklad historia om hur han hamnade här. I hans fall handlade det om en resa till Ungern som han inte ville återvända ifrån. Han säger att han kidnappades av säkerhetspolisen och fördes tillbaka till Irak. I en ficklampas sken visar Saleh Hussein hemvant runt bland de fönsterlösa cellerna. I en del av dem ligger torkade brödbitar kvar på avsatser. Koranverser har klottrats på väggarna. Nu är fängelset utbränt och plundrat, handlingar med säkerhetspolisens sigill ligger kringströdda på golvet. På baksidan av fängelset finns tre kylrum för döda fångar. Varje rum har metallhyllor för sex kroppar. Hyllorna är tillverkade av ett företag i Chicago. En annan ex-fånge, Samir Thamur, pekar på en hög med bindlar i tyg som ligger i ett hörn. De användes för att bakbinda fångar och som ögonbindlar. Samir Thamur säger att han greps och sattes här för att han vanhedrat ett porträtt av Saddam Hussein. Under Saddam Hussein blev Irak känt som Fruktans republik. Medborgarna visste att ett enda förfluget ord, skuggan av en misstanke, kunde leda till att säkerhetspolisen kom och knackade på dörren. Många tusentals irakier som hämtades på natten kom aldrig hem igen. Jag förstår av flera före detta fångar jag träffar här i Al Hakemiya, bland omkullvräkta arkivskåp och stinkande celler, att de har dragits tillbaka hit som av en magnet. De är här för att konfrontera sina plågsamma minnen. En man har sin gamle far med sig som stöd. De är ivriga att äntligen kunna tala öppet om vad de upplevt. Samir Thamur säger att han först nu, efter regimens fall, blivit kvitt sina mardrömmar om Saddam Husseins tortyrkammare.
Nils Horner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".