Lugn vår för pollenallergiker

Säsongen för björkpollen är i startgroparna. Men efter förra årets ovanligt tuffa tid för pollenallergiker verkar det bli lugnare i år. Enligt pollenlaboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, pekar björkens hängen mot en normalsäsong.
– Tittar man på björken så ser man att det är ganska mycket hängen. Inte så mycket som i fjol men ändå en hel del. Så vi tror att det blir en normalsäsong, säger Agneta Ekebom vid pollenlaboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm Flera träd blommar. Just nu är al och hassel i slutet av sin säsong som har dämpats av kylan häromveckan. Men efter påsk väntas den stora björkpollensäsongen börja i sydligaste Sverige för att fortsätta norrut under våren. Björkens hängen blir mjuka och pollenkornen skakas ur med vinden. Och gör livet svårare för dem som är allergiska. Var femte svensk är allergisk mot pollen. Det rinner och kliar i ögon och näsa, man nyser eller har besvär av astma. Förra året sålde apoteket rekordmycket pollenmediciner. Nu är prognosen ett normalår för björkpollen. Och det som avgör är bland annat vädret den föregående sommaren. – Förra sommaren var en varm och fin sommar. Det var bra förhållanden för att anlägga björkhängen. Man brukar också tala om att björken har en tvåårscykel, där vartannat år är väldigt rikligt och följs av ett år med betydligt mindre halter. Betyder det att nästa år blir ett tufft pollenår? – Det är jättesvårt att säga något om. För den här tvåårscykeln kommer ibland lite ur fas. Och hur det blir nästa år är omöjligt att säga, säger Agneta Ekebom.
Cecilia Strömberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".