Thailand

Upptrappad konflikt om tempelområde

Gränskonflikten mellan Kambodja och Thailand trappas nu upp ytterligare. Kambodjas premiärminister Hun Sen kräver att Thailand omedelbart drar bort sina soldater från det omtvistade tempelområdet vid gränsen mellan de båda länderna.

Båda sidor är fullt stridsberedda och riktade sina vapen mot varandra flera gånger under torsdagskvällen vilket gjorde läget ytterst spänt. Det säger ögonvittnen till nyhetsbyrån AFP.

De ansvariga befälhavarna från dom båda länderna fick kalla till ett akut krismöte och efter en timmes förhandlingar sades läget ha stabiliserats igen.

1 200 soldater, 400 thailändska och 800 kambodjanska, finns nu i området kring det omtvistade 900 år gamla templet.

Tvisten har försämrat relationerna mellan oss, har den kambodjanska premiärministern Hun Sen meddelat den thailändske premiärministern Samak. Hun Sen säger också läget förvärras ytterligare av att Thailand har fortsatt att sända soldater till gränsområdet.

Ett möte för att försöka lösa den krisen är planerat att hållas på måndag. Kambodja har redan sagt att de kommer att skicka sin försvarsminister till överläggningarna, medan den thailändska premiärministern ännu inte bekräftat vem som kommer att delta från den thailändska sidan.

Internationell domstol fastslog redan 1962 att templet är kambodjanskt, men gränsdragningen är fortfarande oklar och det enda sättet att ta sig till templet är från Thailand.

På torsdagen höll thailändsk polis tillbaka hundratals thailändska nationalister som kommit för att hävda Thailands rätt till templet. De anklagar regeringen för att sälja ut Thailands kulturarv, och tempelstriden har blivit ytterligare ett slagträ i den politiska debatten mot den så bräckliga koalitionsregeringen.

Lokala bybor samlades också för att protestera mot nationalisterna, eftersom deras aktioner satt stopp för den gränshandel som är en viktig inkomstkälla för byborna. Nu visar tidningarnas förstasidor bilder av bybor som slagits blodiga i gårdagens konfrontation.

Militären uppger nu att huvuddelen av byborna nu har flytt i rädsla för regelrätta strider.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista