Olika introduktion av utländska läkare

Antalet utländska läkare som söker svensk läkarlegitimation har ökat kraftigt, med 28 procent förra året jämfört med året före. Men introduktionen för de utländska läkarna är väldigt olika i landets landsting.

– De är inte riktigt vana vid det sätt vi arbetar på. De kan inte riktigt hur de olika personalkategorierna har för uppgifter, hur de jobbar, hur de olika specialitéerna remitterar sinsemellan och vad man kan. Så det har en liten nackdel gentemot de som har gjort AT i Sverige, säger Annika Eklund-Grönberg, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin.

Annika Eklund-Grönberg ser inte skillnaderna som något stort problem, bara sjukhuset ser till att ge läkaren en bra introduktion.

Förra året fick 1082 europeiska läkare rätt att jobba inom den svenska vården, men när legitimationen väl är utfärdad upphör statens ansvar.

Det betyder att det blir upp till varje arbetsgivare att ge utbildning och praktik i språk, svensk journalföring, rutiner och svensk sjukhuskultur.

Det blir extra viktigt för nyutexaminerade från mer teoriinriktade läkarutbildningar, som den grekiska, där praktiken inte är en del av utbildningen. Enligt Annika Eklund-Grönberg kan det variera mycket mellan landstingen.

– Jag tror att det sker på vissa håll. Jag tror det ser väldigt olika ut i landet, som så mycket annat.

Den rådande läkarbristen gör också att man så snart som möjligt behöver läkarna i arbete.

Mats Hoppe, personaldirektör i Jönköpings landsting, har målmedvetet rekryterat läkare från Ungern, Spanien, Tyskland och Polen.

Baltikum, väljer han däremot bort, för att han inte vill beröva de länderna välutbildad arbetskraft, som alltför väl behövs på hemmaplan.

Mats Hoppe kan också hålla med om att det finns variationer i hur effektiva landstingen är när det kommer exempelvis till utbildning i svenska.

– Vi har hållit på i åtta år och rekryterat utomlands, och vi har lärt oss av våra egna misstag. Och de som inte har hållit på så länge kanske är i en lärande fas.

– I vårt landsting, senast vi mätte för något år sedan, så var 31 procent av våra läkare utlandsfödda.

Kan du se någon som helst frekvens i klagomål eller anmälningar?

– Nej, vi ligger bland de bättre landstingen när det gäller sådant, säger Mats Hoppe, personaldirektör i Jönköpings landsting.

Yasmine El Rafie
yasmine.elrafie@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista