Sandviks aktie dök efter rapport

Verkstadskoncernen Sandvik kom i morse med sin kvartalsrapport och börsen reagerade med att sänka aktien rejält.

3,3 miljarder kronor var vinsten före skatt för Sandvik under det andra kvartalet i år. Bolaget tjänar med andra ord mycket pengar, men det var ändå 13 procent sämre om man jämför med samma kvartal förra året.

Försäljningen däremot steg med 12 procent, till 24 miljarder kronor.

Den svaga dollarn utpekas av företagsledningen som ett av de större problemen just nu. Mer än en fjärdedel av intäkterna är i just dollar.

Tungt har det också varit för affärsområdet Materials Technology, där det i dag kom besked om att personalstyrkan minskas med upp till 900 personer för att få ned kostnaderna och öka lönsamheten.

Bolagets VD Lars Petersson säger att det handlar om 600-700 jobb som försvinner i Sandviken, men att det handlar om gradvisa neddragningar som ska ske genom så kallad naturlig avgång.

Trots dessa dystra siffror ser företagsledningen ändå optimistiskt på framtiden. Vd:n Lars Petersson säger att han inte ser några tecken på avmattning hos kunderna.

Sören Granath
soren.granath@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista