Palestinier på flykt erbjuds fristad i Sudan

FN:s flyktingorgan, UNHCR erbjuder cirka 2000 palestinier som flytt kriget i Irak, att omplaceras till Sudan. Palestinierna har i flera år levt under mycket svåra förhållanden i flyktingläger på gränsen mellan Irak och Syrien. Milton Moreno, som är koordinator för Palestinafrågor på UNHCR, säger att läget är smått desperat för palestinierna.

– De här människorna har inga alternativ just nu, så när Sudan erbjudit dem att få komma till Khartoum, så måste UNHCR fundera över möjligheten, säger Milton Moreno.

I mer än två år har de palestinska flyktingarna bott i lägret al-Walid, i öknen vid gränsen mellan Irak och Syrien. Nu på sommaren plågas de av sandstormar, i vintras förstörde snöfall många av tälten.

Säkerhetsläget gör att hjälporganisationer har svårt att komma in i lägret, och det är brist på mat, sjukvård och vatten.

Viljan från andra länder att ta emot dem har varit liten, och just nu är Sudans erbjudande det enda alternativet.

Hjälporganisationer har kritiserat FN och säger att Sudan inte är en lämplig plats för de som flytt krig.

Palestinierna får nu själva välja om de vill flytta, men många är oroliga, säger Milton Moreno, eftersom de hört om våldet i Darfurprovinsen i Sudan och det osäkra läget i landet.

Milton Moreno på FN:s flyktingorgan håller med om att det inte är en ideal lösning.

– UNHCR kommer att se till att få garantier att de kommer att skyddas i Khartoum, men skulle du fråga om de är säkra i andra delar av landet, så måste jag fundera på det.

– Men i huvudstaden tror jag att det kan bli lättare för dem att starta ett nytt liv.

FN:s flyktingorgan uppskattar att cirka 30 000 palestinier bodde i Irak före Saddam Husseins fall. Nu har fler än hälften lämnat landet, eftersom de ansågs vara gynnade av den tidigare regimen.

– De förföljdes och attackerades och många lyckades sedan lämna Irak, men just den här gruppen palestinier har blivit strandad på gränsen, och är det än idag, säger Milton Moreno, koordinator för Palestinafrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR. 

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista