Inför Investors rapport: sviktande förtroende

I morgon kommer familjen Wallenbergs maktbolag Investor med sin rapport för det första kvartalet i år. Investor, som är storägare bland annat i krisdrabbade ABB och Ericsson, har drabbats hårt av börsnedgången. Ronald Fagerfjäll är författare till flera böcker om hur det svenska näringslivet styrs. Han anser att förtroendet för Wallenbergföretagen aldrig varit lägre än vad det är nu.
Investor är själva kärnan i familjen Wallenbergs makt över svenskt näringsliv - och numera kontrollen över en del utländska bolag. Wallenbergarna har närmare hälften av rösterna i Investor - som äger stora poster i SEB, Atlas Copco, Saab, Scania, Electrolux, Astrazeneca och Stora Enso. De gamla traditionella industriföretagen har gått ganska så hyfsat - vilket gynnat Investor. Men trots det har Investor-aktiens värde halverats det senaste året. Innehavet i ABB har varit en katastrof - efter pensioner i miljardklassen till de före detta direktörerna Percy Barnevik och Göran Lindahl. Och så har ABB drabbats hårt ekonomiskt av asbestskadestånd i det amerikanska dotterbolaget. Ett annat stort problem är Ericsson, där Investor är största ägare. Senast har Ericsson kommit i blickfånget för det skyhöga arvodet till ordföranden Michael Treschow som huvudägarna röstade igenom på bolagsstämman. Motiveringen var att Michael Treschow skulle ägna sig helhjärtat åt krisen i Ericsson. När det i förra veckan blev klart att han också ska vara Investors man i ABB styrelse blev protesterna från övriga aktieägare i Ericsson högljudda. Investors engagemang de senaste åren i medieföretag, it och telekom väcker också huvudbry inför framtiden. Ägandet i teleoperatören Tre - som är med och bygger den ständigt försenade tredje generations mobiltelenät - kommer att kräva ytterligare mångmiljardinvesteringar. Investors kvartalsrapport kan sägas vara en värdemätare på hur stora delar av näringslivet mår. Ronald Fagerfjäll pekar också på att Wallenbergarna utnyttjat det dåliga börsklimatet till att ökat ägandet i ABB.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".