”Sverige måste exportera vapen”

Försvarsminister Leni Björklund tar avstånd från kraven på att minska den svenska vapenexporten. Det har tvärtom blivit viktigare att exportera vapen från Sverige idag, och det är en följd av att Sverige som många andra länder har minskat sina försvarsutgifter, menar hon.
Frågan om den svenska vapenexporten har under de senaste veckorna visat sig vara en svår nöt för de svenska politikerna att knäcka. De svenska vapenexportreglerna har visat sig vara något som i första hand är tänkt att användas mot diktatorer i tredje världen som drabbas av FN-s vapenembargo, men inte mot andra EU-länder eller mot USA. Både export och import Många har också sneglat mot Sveriges försvarsminister Leni Björklund och frågat sig, hur hon ska tackla den frågan. Hon som har en bakgrund inom Svenska kyrkan, som ju är emot vapenexport. Men försvarsminister Leni Björklund har till uppgift att värna det svenska försvarets intressen och till det hör att se till att det svenska försvaret har så bra utrustning som möjligt. Och eftersom staten har sparat på försvarsutgifterna ett antal omgångar under senare år, eftersom det militära hotet mot Sverige i princip har försvunnit. Så måste faktiskt försvarsindustrin få samarbeta med industrier i andra länder, och då ingår också att den måste få sälja sina produkter till andra än bara till det svenska försvaret, menar försvarsministern. - I ett läge med ökad avspänning så är det naturligt att vi bevarar viss specifik kompetens, som är strategisk för oss i Sverige, och sedan också köper produkter på annat håll. - Därmed blir vi också beroende av varandra för att kunna leverera, och då får man ju välja: Tror vi nu på en fortsatt utveckling med avspänning och fred i Europa, där vi stödjer varandra, då kan man fortsätta att samarbeta. Tror vi inte på det, utan på att vi har ett skifte, då måste istället varje land börja bygga upp sitt försvar och sin industri, och det tycker inte jag verkar vara den väg vi ska gå. - Jag tror att det finns ett stort utrymme för samarbete och avspänning, säger försvarsminister Leni Björklund. Behovet kvarstår Så att komma ifrån behovet, eller beroendet, av att exportera vapen till andra länder det tycker Leni Björklund inte är önskvärt. - Nej för det skulle ju vara ett tecken på att vi har fått en försämring i de internationella relationerna, som gör att vi inte litar på varandra längre, säger försvarsministern.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".