Saabs vinst minskar jämfört med i fjol

Försvarskoncernen Saabs vinst minskar med drygt 16 procent till 478 miljoner kronor under andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Men Saabs vd, Åke Svensson, säger att det ser bättre ut under ytan.

Han menar att vinstnedgången egentligen är en synvilla.

– Det är ju rätt läsning om man tittar siffra för siffra, men om man tittar längre in i rapporten så ser man att den operativa verksamheten har blivit mer lönsam.

Men hur ska man då förklara den här andrakvartalssiffran som är lägre än i fjol?

– I fjol fanns det några engångsposter där vi hade sålt exempelvis en fastighet. Det gjorde vi inte under motsvarande kvartal i år. Därför ser det ut som en nedgång, men under det så är det faktiskt en uppgång, säger Saabs vd Åke Svensson.

Även om Åke Svensson inte gillar jämförelsen, under andra kvartalet minskade ändå resultatet före skatt till 478 miljoner kronor, jämfört med 572 miljoner för samma period i fjol.

Men samtidigt steg försäljningen med två procent till drygt 6 miljarder kronor. Och allra viktigaste är kanske att orderingången ökade med hela 76 procent, vilket borde ge ett visst hopp om framtiden.

Men framtiden bjuder också på tuffa utmaningar; som till exempel den fallande dollarn, som påverkar konkurrenskraften negativt och även det höga oljepriset, som delvis påverkat efterfrågan negativt på flygplansdelar till Airbus A340. Effekterna av de minskade kostnaderna för försvaret kan påverka Saab negativt.

– Det jag kan känna oro inför är Sveriges vilja, eller eventuella ovilja, att medverka inom ny teknik och produkter i internationell samverkan. Det är basen för en högteknologisk industri i Sverige och för oss att kunna medverka och göra internationella affärer, säger Åke Svensson.

Regeringen får däremot odelat beröm när det gäller satsningarna på Jas Gripen.

– Där ser jag att regeringen tydligt har sagt att Gripen ska vidareutvecklas i Sverige och man stöder exportverksamheten väldigt starkt i exempelvis Norge, Danmark och Schweiz.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista