Abchazien avvisar tysk medlarplan

Tysklands försök att förhindra en konflikt mellan Georgien och utbrytarrepubliken Abchazien går trögt. Abchazien ledare säger nu nej till den tyska planen och tidigare har både Georgien och Ryssland haft kritiska synpunkter.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier försöker just nu få parterna att ställa sig bakom en trestegsplan för lugna läget i Georgien och Abchazien där situationen blivit allt mer spänd under våren och sommaren.

I dag träffade han Abchaziens separatistledare Sergej Bagapsh. Efter mötet sa Bagapsh att planen var oacceptabel och att det inte finns någon anledning att diskutera Abchaziens status, eftersom det redan är ett självständigt land, enligt hans uppfattning.

Den tyska trestegsplanen innebär bland annat ett omedelbart stopp för allt våld, en möjlighet för ungefär 250 000 georgiska flyktingar att återvända till Abchazien och, till slut, en diskussion om Abchaziens framtida status.

Steinmeier träffade i går Georgiens president Micheil Saakashvil, som hade invändningar mot planen, även om han i grunden var positiv.

Exempelvis vill inte Georgien avstå från möjligheten att använda våld, eftersom det enligt Saakashvili pågår en militär upprustning i Abchazien som Ryssland står bakom.

Senare i dag träffar Steinmeier Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Han har redan sagt att det är orealistiskt att kräva att stora mängder georgiska flyktingar ska kunna återvända till Abchazien.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista