Svårt att minska fritidsbåtsolyckorna

Det är svårt att få dödsolyckor på sjön att minska. Många av dem som omkommer på sjön hade kunnat räddas om de bara hade haft flytväst. Män över 50 år som befunnit sig i insjöar är överrepresenterade i olycksstatistiken.

Åke Olsson är ofta ute och fiskar med roddbåt på sjön Gömmaren i Huddinge. Han använder aldrig flytväst när han är där, och han tror inte att något skulle kunna få honom att börja göra det.

– Inte här på Gömmaren, men om jag ska ut på större vatten, som Östersjön och Mälaren skulle jag nog ha flytväst på mig.

Juli är den månad då det kommer allra flest larm om olyckor med fritidsbåtar. Under förra året omkom eller försvann totalt 35 personer i olyckor, långt ifrån målet på högst 21 personer.

Målet sattes upp för tio år sedan då 42 personer omkom. Det bestämdes då att detta skulle försöka halveras. Men sedan dess har målet inte varit nära att nås ett enda år.

Enligt Sjöfartsverket skulle målet kunna nås med råge om bara alla använde flytväst. Men enligt Johan Franson på Sjöfartsverket har de svårt att kunna påverka alla.

– Vi har inte kanaler till alla dem som har fritidsbåtar. Vi har exempelvis inte möjlighet att informera alla som ger sig ut i roddbåt och liknande på små sjöar, säger Johan Franson.

För Åke Olsson på sjön Gömmaren är flytvästen inget alternativ, trots att han är medveten om att det kan ske olyckor även på en liten sjö.

– Det kan ju hända även mig. Men när man fiskar är det lite jobbigt att ha flytväst på sig, om man använder kastspö så kan man fastna med kroken. Så det är lite jobbigt, säger Åke Olsson.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista