Vapenhandlare har svårt att skydda sig

Polisen vet ännu inte hur många vapen som är på drift sedan en vapenhandel blev rånad i Trollhättan på torsdagskvällen. Enligt polisen har det äldre vapenhandlarparet förmodligen blivit tvingade att hjälpa rånarna. Och trots att den svenska vapenhandeln omfattas av hårda säkerhetsregler är det svårt att skydda sig helt.

– Sådana här situationer som hände i Trollhättan, nu har jag inte fått reda på exakt hur de gjorde, men det är ingenting som du egentligen kan skydda dig mot med larm och grejor, utan det är bara att hoppas på att myndigheterna tar de här rötäggen innan sådant här händer, säger Christian Berntsson driver JG Jakt i Göteborg.

På JG Jakt i Göteborg kommer ingen in obemärkt. Ringklockan som man måste trycka på för att öppna dörren är en del av butikens säkerhetstänkande.

Det är hårda regler från Rikspolisstyrelsen som styr vapenhandeln. Dessa regler gör också att väldigt få vapenhandlare blir rånade.

– Det är otroligt ovanligt. Det hör verkligen till undantagen. Det har nog inte varit något liknande fall sedan 2005 någon gång, säger Lars Bjöhle på Rikspolisstyrelsen.

Rikspolisstyrelsen ställer bland annat krav på hur larmen ska fungera, hur vapenskåpen ska vara utformade och hur många vapen som får förvaras tillsammans. Christian Berntsson i Göteborg vill inte gå in på detaljer om hur han skyddar sig.

– Allting är ju låst. Valvet är ju alltid låst, alla korta vapen är alltid fastlåsta. Vi har ett öppet valv så kunder kan gå ut och in som de vill, men vi har en entrédörr som alltid är låst för utgående personer, säger Christian Berntsson.

Hur bra skydd vapenhandlarna i Trollhättan hade är okänt. Handeln har bedrivits som en sidoverksamhet under kvällstid i anslutning till den egna villan, och det har mest handlat om handeldvapen, som är mer stöldbegärliga än jaktvapen.

Men det äldre vapenhandlarparet i 70-årsåldern, som nu vårdas för allvarliga skador, har haft alla tillstånd och därmed uppfyllt Rikspolisstyrelsens föreskrifter.

Paret är för svårt skadade för att kunna höras, och därför vet inte polisen hur många vapen som är i omlopp.

Det står ganska klart enligt polisen att det äldre paret tvingats hjälpa rånarna. Och mot tvång är det svårt att skydda sig.

– Visst, allting kan hända, och jag kan inte gå och oroa mig för sådana grejor. Det finns ju rötägg överallt och det kan ju drabba mig också naturligtvis. Men jag kan inte gå och oroa mig, då skulle jag ju klappa ihop direkt, säger Christian Berntsson vapenhandlare i Göteborg.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista