Thailand

Regeringens reformpaket kritiseras

Liksom i övriga världen slåss Thailand mot stigande mat- och oljepriser, och landets politiska kris får alltmer ekonomiska förtecken.

För att bekämpa de stigande priserna på världsmarknaden och ge den dalande och misskötta ekonomin ett uppsving, utlovar nu den starkt kritiserade premiärministern Samak ett omfattande reformpaket för landets fattiga. En åtgärd som får tummen ner av kritiker.

Den thailändska regeringen befinner sig i blåsväder och massiva gatuprotester har pågått sedan i maj.

Regeringens senaste löfte om ett omfattande reformpaket som ska gälla i sex månader är en riktig dålig lösning. Att ge tillfälligt stöd för att lösa varaktiga problem ger snarast en motsatt effekt. Det säger Anusorn Sangnimnuan, vd för oljeföretaget Bangchak Petroleum till tidningen Bangkok Post.

Stödpaketet innefattar gratis bussresor, lägre vatten- och elräkningar och framförallt, minskade skatter på bränslet för att hålla hushållsutgifterna nere.

Det är väl bra att bekämpa fattigdom, men om ett halvår är vi tillbaka i samma läge igen, och folk måste lära sig att rätta mun efter matsäcken förr eller senare, säger vd:n. Reformpaketet är bara ett försök att rädda sig kvar vid makten, menar han.

– Jag vet inte om det här kommer att lösa den ekonomiska krisen, säger Thitinan Pongsudhirak, professor i statsvetenskap, och en av hans studenter Patranan Limudoporn menar att krispaketet kommer alldeles för sent.

Stigande olje- och matpriser har lett till en rekordhög inflation i Thailand på nära 10 procent i juni. Landet är mycket beroende av importerad olja, vilket gör ekonomin extra sårbar.

Den stigande inflationen i kombination med minskad tillväxt och ökad politisk oro har fått förtroendet för den fem månader gamla regeringen att dala ytterligare och intresset bland utländska investerare att satsa på Thailand har svalnat.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista