Fuglesang ser fram emot rymdfärden

Astronauten Christer Fuglesang skickas alltså på sin andra rymdfärd redan nästa sommar. Det är planerat att rymdfärjan ska skjutas upp den 30 juli 2009. Han ser fram emot uppdraget, även om andra gången inte är lika speciell som den första.

– Ja, det är väldigt roligt att få chansen att åka upp igen. Andra gången man gör någonting blir kanske inte en lika enorm upplevelse, men då får man tid att titta på andra saker och tänka andra tankar, som man kanske inte hann med förra gången, säger Christer Fuglesang.

Redan om ett år kan svenske astronauten Christer Fuglesang få åka på sin andra rymdresa, för att leverera teknisk utrustning till den internationella rymdstationen ISS. Uppskjutet är planerat till den 30 juli 2009.

Den andra resan liknar till stor del den första, besättningen ska leverera moduler till stationen och byta ut en person på stationen.

Under expeditionen kommer tre rymdpromenader att göras utanför stationen för att montera och underhålla rymdstationen, som beräknas vara helt klar om två år.

På sin första rymdfärd fick Christer Fuglesang delta i tre rymdpromenader och vistades sammanlagt drygt 18 timmar utanför rymdstationen.

Samtidigt kritiserar nu Christer Fuglesang den svenska regeringens anslag till rymdforskning, som han inte tycker ligger i linje med Sveriges höga profil i forskningsfrågor. Han anser att det svenska anslaget till det internationella rymdprojektet borde dubbleras, för att inspirera unga till forskning och kanske på sikt arbeta fram en egen europeisk rymdfarkost.

Forskningsminister Lars Leijonborg anser också att de svenska anslagen till rymdforskning bör öka, men en dubblering av anslagen är inte sannolik.

– Ja, jag delar ju hans uppfattning om betydelsen av rymdforskning och rymdverksamhet i största allmänhet. Det betyder otroligt mycket i vår tid för miljö och kommunikation och mycket, mycket annat. Så jag räknar med att vi ska satsa mer. Exakt hur mycket det blir, kan jag svara på först i oktober när forskningspropositionen läggs fram, säger Lars Leijonborg.

I väntan på ökande intresse för rymdforskning förbereder sig Christer Fuglesang för sin andra resa.

– Det blir ju med ännu mer självförtroende som jag startar andra gången, säger Christer Fuglesang.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista