Åtal mot Anders Eklund för två mord

På fredagen åtalades Anders Eklund vid Falu tingsrätt för mordet på tioåriga Engla Juncosa Höglund i våras. Han åtalas också för att ha mördat Pernilla Hellgren i Falun för åtta år sedan.

– Ja, bevisningen är ju så bra som man någonsin kan säga i ett sådant här fall. Vi har ju dels hans erkännande, dels DNA-profilen, säger kriminalinspektör Leif Nyqvist vid Dalapolisen som har arbetat med båda utredningarna.

På en av sidorna i polisutredningen som blev offentlig på fredagen syns ett foto på en flickcykel. Det är Engla Juncosa Höglunds cykel. Hon var på väg hem från fotbollsträningen när Anders Eklund fick syn på henne i Stjärnsund i början april i år.

I förhör med polisen har Eklund bland annat sagt att han fick tunnelseende, att det svartnade, att han inte vet vad som hände.

Men enligt åtalet som lämnades till tingsrätten i Falun på fredagen ska han Anders Eklund ha våldtagit och dödat flickan, något han också erkänt i förhören. Gripandet av Anders Eklund i april ledde också att det åtta år gamla mordet på Pernilla Hellgren i Falun kunde klaras upp. Också där åtalas Eklund för grov våldtäkt och mord.

Fredagens åtal gäller också en våldtäkt i Sandviken för två år sedan, och barnpornografibrott, där Eklund haft 56 bilder i sin dator. Samtidigt fortsätter också arbetet med att kartlägga Eklunds kopplingar till andra ouppklarade brott, både i Sverige och i andra länder i Europa. Men resultatet av det väntas först i höst.

Rättegången mot Eklund, som dömts för sexualbrott tre gånger tidigare, inleds på måndag.

Då vill hans advokat Leif Silbersky också ha en ny prövning av Eklunds psykiska hälsa. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen led Eklund inte av någon allvarlig psykisk störning när han begick brotten, men det vill Silbersky ha prövat igen.

– Jag utgår från, såsom fullkomligt självklart, att tingsrätten kommer att gå med på detta i samband med att rättegången avslutas och med andra ord innan man bestämmer vilken påföljd Eklund ska få.

Tror du att det kommer att omprövas?

– Jag har goda förhoppningar att det kommer att omprövas, på det sättet att han är allvarligt psykiskt störd, säger Anders Eklunds advokat Leif Silbersky.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista