New York

Antalet kalorier måste anges på menyn

Från och med klockan tolv natten till lördag måste restauranger i New York ange på menyn exakt hur många kalorier varje rätt innehåller, annars hotas de med 2 000 dollar i böter.

Samtidigt kommer en ny larmrapport som säger att amerikanerna bara fortsätter att gå upp i vikt.

Charlie Pearl beställer en cheeseburgare och till det en dietdryck och han säger att han vägleddes av menyns fakta om kaloriinnehållet.

Annars hade han tagit en baconburgare men den innehåller 920 kalorier står det mot 770 för en cheeseburgare.

Det här är hamburgerrestaurangen Five Guys på sjunde Avenyn, södra Manhattan. Från och med nu blir det böter om inte ägaren anger hur många kalorier varje rätt innehåller, men regeln gäller bara restauranger som hör till större kedjor vilket gör att bara var tionde restaurang omfattas och alltså bara i New York, vilket chefen för hamburgerrestaurangen anser är orättvist.

Ska man ha en sån här regel så borde den gälla hela landet och alla restauranger, anser Sal Rinzioni. På det här stället har man angivit kaloriinnehållet i några veckor nu men chefen tycker inte det har påverkat vad kunderna väljer.

De som går på en hamburgerrestaurang tänker inte så mycket på kalorier, säger Sal Rinzioni. Det viktigaste är i varje fall att försäljningen inte har minskat. Tim Holm som äter en burgare och samtidigt lyssnar på musik i hörlurar undrar om det verkligen är myndigheternas uppgift att bestämma hur menyerna ska se ut.

Det borde vara en frivillig uppgift för restaurangägarna att informera kunderna, tycker Tim, men egentligen kan man ju inte ha nåt emot det, säger han. Åtminstone verkar det nödvändigt att göra någonting, färsk statistik visar att fetman i USA fortsätter att öka, ingen minskning i sikte.

Nu är knappt 26 procent av amerikanerna feta vilket alltså är snäppet värre än överviktiga, det är en ökning med 2 procent på bara två år. Lila Krinchevsky från Australien är entusiastisk över kalorikravet.

Alla måste vara mer hälsomedvetna, säger hon och ska nu försöka importera idén till Australien. Att hon som är hälsomedveten går på en hamburgerrestaurang motiverar hon med att när man är i USA så måste man ju ändå äta hamburgare.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista