Elbolag förstörde orkidéer på Öland

Den fridlysta orkidén Guckuskon har råkat illa ut på Öland. Ett av Sveriges största elbolag Eon har röjt bort blommorna. Nu finns en risk att orkidén aldrig kommer tillbaka.

– Ja, det är ju verkligen tråkigt, om det är så att de inte kommer att finnas på den här platsen något mer, säger Lilian Wåhlstrand som är medlem i Kalmar-Ölands Orkidésällskap.

Det var när elbolaget Eon skulle röja vid sina kraftledningar i Gillsättra naturreservat på Öland som för mycket växtlighet försvann runt den fridlysta orkidén Guckuskon.

I och med att växtligheten försvann kom ljuset in. För mycket ljus gör att blomman dör, och det har många av dem nu gjort. Nåt som retar Orkidésällskapet på Öland.

– Vi vill ju bevara en så unik växt till våra barn och barnbarn. Så att flera får glädje utav den, det är ju en utrotningshotat växt, säger Lilian Wåhlstrand.

Den gula Guckuskon är en växt som är sällsynt i Sverige. Främst finns den i mellersta delarna av Norrland, och så då på Öland. Länsstyrelsen i Kalmar län har nu anmält Eon till åklagarkammaren. För enligt dem har företaget aldrig haft något tillstånd att röja i området.

– Det är givetvis beklagligt att våra åtgärder har fått den effekten att de mår dåligt, säger Tom Jansson projektledare på Eon.

Men ni tänkte inte på det när ni gick in i ett naturreservat?

– Vi har elledningar som har stått där sedan 1930 och vi har alltid röjt där. De här bestämmelserna har kommit de senaste åren, Det är därför vi har missat det, vi har arbetat efter de gamla rutinerna, säger Tom Jansson.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista