Mandela, 90 år

Uppmanar rika att bry sig mer om fattiga

Apartheidmotståndaren, Nobelpristagaren och ikonen Nelson Mandela fyller 90 år idag, fredag. Han firades i Sydafrika, och passade då på att uppmana de rika att bry sig mer om världens fattiga.


Många i Sydafrika är rika och skulle kunna dela med sig till de som har mindre, sade Nelson Mandela när han talade inför pressen på sin 90-årsdag.

Nelson Mandela satt 27 år i fängelse för sin kamp mot apartheidsystemet i Sydafrika, och när han blev fri talade han inte om hämnd, utan om försoning.

Men han sade samtidigt att det som hände honom och andra ANC-medlemmar aldrig ska få upprepas.

– Aldrig mer ska Sydafrika fängsla sina medborgare för att de inte håller med den rådande regimens åsikter, sade Nelson Mandela då.

1993 fick Nelson Mandela Nobels fredspris. 1994 blev han Sydafrikas förste svarte president, och efter att han lämnat presidentposten, har han ägnat sitt liv åt att kämpa mot spridningen av aids.

Han är en levande ikon, känd världen över. Han finns till och med som seriefigur i en variant av hans memoarer, som delats ut i Sydafrikas skolor. 

– Då vet man att man verkligen är känd, sade Nelson Mandela själv.

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Hör mer om Nelson Mandela i ett specialprogram gjort av Vincent Dahlbäck, tidigare Afrikakorrespondent. P1, lördag, klockan 18.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista