Sudan

Relationen med Tchad kan återupptas

Sudans president har gått med på att återuppta relationen med grannlandet Tchad. Länderna bröt alla diplomatiska kontakter i maj efter en rebellattack mot Sudans huvudstad Khartoum.

Det var vid ett möte i medlarlandet Senegals huvudstad Dakar som Sudans president Omar Hassan al-Bashir meddelade att han går med på att återuppta de diplomatiska relationerna med grannlandet Tchad.

Relationen mellan Sudan och Tchad har varit frostig i mer än fem år där länderna med jämna mellanrum anklagar varandra för att stödja rebellgrupper som kämpar mot deras respektive regimer. När Sudans huvudstad Kahtroum attackerades av ren rebellgrupp från Darfurregionen i våras så bröt Sudan kontakten helt.

Oron i Darfurregionen i Sudan startade 2003 när de etniska rebellerna gjorde uppror mot den arabiska makten i Khartoum och enligt FN har 300 000 människor dött i konflikten.

Åklagaren vid internationella brottmålsdomstolen i Haag meddelade tidigare i veckan att han vill åtala Sudans president för folkmord i Darfurregionen. Ett besked som Tchad välkomnade, men som många tror kommer att innebära anarki i Sudan om domstolen väljer att åtala presidenten.

Nu har åklagaren, Luis Moreno-Ocampo, bett rebellerna om hjälp att utreda krigsbrott mot två av sina egna befälhavare som anklagas för att ha attackerat Afrikanska Unionens fredsbevarande styrkor, något som räknas som krigsbrott.

Rebellerna anklagas för att förra året ha dödat tio personer i den fredsbevarande styrkan.

– Rebellgrupperna har nu en möjlighet att hjälpa till att ta fram bevis, arrestera befälhavarna och stoppa brottsligheten, säger åklagaren till brittiska BBC, samt tillägger att rebellerna också måste respektera lagen.

Jenny Sanner Roosqvist, Johannesburg
jenny.rossqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista