Halva EU bryter mot direktiv

EU-kommissionen kritiserar Sverige och 14 andra av unionens medlemsländer för att inte ha infört ett EU-direktiv om penningtvätt i nationell lag. I ett brev hotar kommissionären för den inre marknaden, Charlie McCreevy, med rättsliga åtgärder.

Det rör sig dock om en påminnelse snarare än kritik enligt Oliver Drewes, som är talesman för McCreevy.

Alla medlemsstater skulle ha infört EU-direktivet i nationell lag i december förra året. De stater som ännu inte gjort detta har fått ett brev som påminner om deras skyldigheter. Vi hoppas att de agerar snabbt och implementerar direktivet, säger Oliver Drewes, talesman på EU-kommissionen.

Det handlar om kommissionens tredje direktiv om penningtvätt, som antogs 2005, ett direktiv som innebär en skärpning av regelverket för att bekämpa penningtvätt med koppling till terrornätverk.

EU-kommissionen understryker att kampen mot penningtvätt och finansiering av terrorism är av högsta vikt och därmed måste också direktivets implementering i svensk lag prioriteras.

Varför har då Sverige inte infört EU-direktivet? Urban Carlström är statssekreterare på finansdepartementet.

– Ja, det är ju ett arbete som tar tid, att gå igenom de olika stegen. Vi ligger nu i slutfasen på det arbetet och räknar med at lägga fram ett förslag för riksdagen under hösten, så att vi kan få ett ikraftträdande från årsskiftet. Det är beklagligt att det är försenat, men vi har hög fart nu för att få det här färdigt, säger Urban Carlström.

En rättslig prövning skulle kunna gå till EG-domstolen med följden att Sverige bötfälls. Men Urban Carlström tror inte att det kommer att gå så långt.

– Jag tror att det kommer att bli aktuellt för de länder som inte genomför det här snabbt nu. För svensk del räknar vi med att ha det här på plats vid årsskiftet, så det tror jag inte är någon större risk, säger Urban Carlström på finansdepartementet.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista