Tuffa tider för Sony Ericsson

Det är tuffa tider för mobiltelefonbolaget Sony Ericsson. För att öka lönsamheten ska företaget säga upp 2 000 personer, närmare en femtedel av personalstyrkan i världen.

– Vi har talat om i dag att vi räknar med runt 2 000 personer av vår arbetsstyrka men då ingår det faktum att vi arbetar med konsulter som också kommer att påverkas av den neddragningen, säger Ulf Lilja, finanschef på Sony Ericsson.

Var arbetar de här personerna som ska sluta?

– Ja, det här programmet nu, det gäller globalt så det är inga speciella länder som ligger i fokus, säger Ulf Lilja.

Det var i samband med att rapporten för årets andra kvartal presenterades på fredagseftermiddagen som besparingsplanen blev känd.

Nedskärningarna ingår i ett paket där Sony Ericsson ska spara 300 miljoner euro, nästan 3 miljarder kronor. Allt i syfte att få upp lönsamheten. Merparten av besparingarna sker inom forskning och utveckling.

Fredagens kvartalsrapport var ingen rolig läsning, även om vinstraset var väntat efter vinstvarningen i slutet av juni. Sony Ericsson ägs till hälften av telekomjätten Ericsson och har på senare år levererat mångmiljardvinster till sina ägare och ridit på framgångar med sina kamera- och musikmobiler.

Men konkurrensen är stenhård och det har blivit svårare att hålla lönsamheten uppe. Det andra kvartalet var vinsten bara åtta miljoner, 75 miljoner kronor.

Frågan är hur Sony Ericsson ska vända den här utvecklingen.

– Ja, om vi tittar lite längre fram, de kommande åren så tror vi absolut att vi ska kunna komma tillbaka men det kräver att vi snabbt kan anpassa vår verksamhet och vidta åtgärder för att det ska bli möjligt. Den fasen vi kommer att fokusera på nu är det kommande kvartalet, säger Ulf Lilja.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista