Chávez vill köpa mer ryska vapen

I början av veckan kommer Venezuelas president Hugo Chávez på nytt att åka till Ryssland. Han har tidigare köpt ryska militärflygplan och helikoptrar och nu vill han fylla på landets vapenförråd med ännu fler ryska vapen.

Hugo Chávez har sedan flera år sökt allt närmare kontakter med Ryssland och tidigare bland annat köpt jaktplan, helikoptrar och etthundratusen Kalasjnikovgevär.

Försäljningen har irriterat USA som ogillar Chávez återkommande angrepp mot landet och som oroas över vad ett militärt allt starkare Venezuela kan betyda i Sydamerika.

Också Venezuelas grannländer som Colombia har ogillat försäljningen och tidigare befarat att en del av vapnen exempelvis skulle kunna hamna i Farc-gerillans händer.

Enligt ryska nyhetsbyråer kommer Chávez att träffa Rysslands president Dimitrij Medvedev vid besöket i Moskva. Förhandlingarna om nya vapenköp är enligt uppgift långt komna och det är troligt att länderna nu skriver nya vapenkontrakt.

Enligt Interfax vill Venezuela den här gången bland annat köpa luftvärnssystem, nio u-båtar och ett tiotal militära ytfartyg i olika storlekar.

Dessutom står ett 20-tal övervakningsplan samt attackhelikoptrar på inköpslistan.

Vad hela paketet kostar är oklart. Vid tidigare försäljningar har Ryssland underlättat Venezuelas vapenköp genom att samtidigt ge landet nya lån, och även den här gången verkar Ryssland berett att skjuta till ett par miljarder svenska kronor.

Enligt vad Chávez tidigare sagt i Venezuela så planerar länderna också att starta en gemensam bank och utveckla flera industriprojekt.

Sedan tidigare samarbetar de två oljeproducenterna inom energisektorn och flera ryska oljebolag finns på plats i Venezuela.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista