Referensgrupp ska medla i Zimbabwe

Sydafrikas president Thabo Mbeki har bjudit in en referensgrupp med deltagare från såväl Afrikanska unionen som FN att delta i medlingen mellan Zimbabwes president Robert Mugabe och oppositionspartiet MDC.

Den nya gruppen ska stötta president Mbeki i medlingen mellan Mugabes regeringsparti och oppositionen och kommer att användas som referensgrupp sa Mbekis högra hand i medlingarna, Mufamadi.

Beskedet kom efter mötet mellan medlaren i Zimbabwekrisen, Sydafrikas president Thabo Mbeki, Afrikanska unionens ordförande Jean Ping och FN:s särskilde utsände för att diskutera den politiska krisen i Zimbabwe, Haile Menkerios.

Afrikanska unionen har krävt att regeringen och oppositionen ska dela på makten tills dess att nya val kan hållas.

Oppositionspartiet MDC har bland annat krävt att Afrikanska unionen ska bidra med en medlare vid sidan av Sydafrikas president Thabo Mbeki eftersom man anser att han är alltför undfallande gentemot Mugabe.

Från Sydafrikas sida har man dock tidigare meddelat att man inte anser att en till person i förhandlingsrummet är vad som behövs för att lösa konflikten.

Förra veckan träffades Mugabe och oppositionen för att diskutera ramarna för eventuella förhandlingar. Tanken var att dokumentet skulle ha undertecknats den här veckan, men opposititionsledaren Morgan Tsvangirai ville avvakta gårdagens möte mellan Afrikanska unionen och medlaren Mbeki. Eftersom man hade stora förhoppningar på mötet.

Regeringspartiet ZANU-PF:s enda krav är att alla förhandlingar ska utgå från att Robert Mugabe är den valde ledaren i landet efter det kritiserade enmansvalet i slutet av juni.

Mötet hölls samtidigt som SADC:s utrikesministrar samlades i Durban. Högt på agendan stod den politiska krisen i Zimbabwe och vad SADC hittills har åstadkommit, eller snarare inte har åstadkommit när det gäller medlingen.

Frågan är nu om oppositionspartiet MDC accepterar en referensgrupp i stället för en extra medlare.

Jenny Sanner Roosqvist, Johannesburg
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista