Omröstning får avgöra hamburgerstrid

Efter en lång tvist ska hamburgerkedjan Max låta en omröstning avgöra om de ska vika sig för Uefas krav under U 21-EM. McDonalds-sponsrade Uefa kräver att Max ska stänga sin servering i Borås Arena på matchdagarna, annars riskerar staden att mista värdskapet.

Nu har Max bestämt sig för att det är upp till tidningen GT:s läsare att bestämma genom att rösta på tidningens hemsida.

– Vi anordnar en omröstning på en neutral tidnings hemsida, där folk får gå in och rösta. Antingen kan man rösta på att Max ska vika sig för Uefa och stänga, eller rösta på att Max ska stå på sig och inte stänga, och följaktligen flytta fotbollen till någon annan stad. Jag har lovat att respektera majoritetens beslut och inte kräva någon ersättning oavsett hur resultatet blir, säger Richard Bergfors, vd för Max.

Eftersom McDonald’s är Uefas huvudsponsor under U21-EM vill fotbollsorganisationen att Max ska ha stängt under de dagar som gruppspelsmatcherna äger rum i Borås.

Företrädare för Max diskuterade då med Borås stad och gick med på att restaurangen skulle hållas stängd tre timmar före, under och en timme efter matcherna och istället ha två mobila hamburgerkök en bit ifrån arenan.

Detta förslag har nu Uefa sagt nej till och står fast vid kravet på att Max ska ha helt stängt och inte ha några mobila kök öppna.

– Det är ungefär som att de bestämmer i hela Borås just nu, vad som får finnas och inte. Där står vi just nu. De sa nej och då följaktligen skulle fotbollen få flyttas till någon annan stad, Råsunda har väl nämnts, och det är ju intressant hur de hanterar det, om vi har restauranger 100 meter från Råsunda också, säger Richard Bergfors, vd för Max.

Svenska fotbollförbundets Karl-Erik Svensson som är organisationschef för U21-turneringen i Sverige vill inte kommentera omröstningsresultatet.

Han säger att Uefas krav har varit väl kända från början, och att det inte har varit några problem kring de andra tre U21-arenorna i Göteborg, Malmö och Helsingborg.

– Vi har gett Borås stad ett par veckor på sig att diskutera med Max och återkomma med ett förslag på lösning som innebär att man har stängt på matchdagar. Organisationskommittén kommer att behandla frågan och vi på Svenska fotbollsförbundet sida ska ge besked till Uefa senast den 22 augusti hur det blir, säger Karl-Erik Svensson. 

Vad tror du att ni kommer att ge för besked?

– Jag hoppas att förnuftet segrar. Detta som har varit känt i flera år, att de här förutsättningarna gäller om man ska arrangera så här stora internationella evenemang, att man kommer till en överenskommelse. Detta gynnar både företagen och Borås stad om man kommer till en lösning. Hittas ingen lösning så får vi hitta en annan spelort.

Madeleine Bengtsson, SR Sjuhärad
madeleine.bengtsson@sr.se

Ulrika Lindqvist
ultika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista