"Tidshorisont" för USA ut ur Irak

För första gången har USA gått med på att det ska finnas en så kallad ”tidshorisont” för de amerikanska trupperna i Irak.

Det handlar om diplomatiskt finlir i den högre skolan som nu går ytterligare ett varv. Sedan en tid trycker Irak på för att USA ska acceptera tanken på en tidtabell för att dra tillbaka sina trupper.

Bushadministrationen ser det som oacceptabelt men Irak framhärdar. För att lösa knuten har president George Bush och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki haft ett videomöte och där enades de inte om en tidtabell men att det ska finnas en tidshorisont.

Detta ska ingå i ett nytt avtal när det nuvarande mandatet för de amerikanska trupperna löper ut och som man nu förhandlar om.

Bushadministrationen säger att det här inte innebär någon förändring av politiken, inga exakta datum ska slås fast utan trupperna ska dras hem när säkerhetsläget tillåter, vilket är vad man sagt hela tiden.

Att tala om en tidshorisont är sannolikt mest ett symboliskt steg men det är viktig symbolik för den irakiska sidan.

Al-Maliki är utsatt för hårt inrikespolitiskt tryck att visa att han inte är en amerikansk marionett och att han vill att Irak ska bli helt självständigt. Att för första gången få USA att acceptera att det finns i varje fall en tidshorisont visar inför den irakiska allmänheten att den amerikanska truppnärvaron inte är för evigt.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista