Bad om ursäkt för kyrkans övergrepp

Påven Benedictus XVI bad på lördagen om ursäkt för sexuella övergrepp som begåtts inom den katolska kyrkan i Australien efter krav från offren.

– Jag är djupt olycklig över den smärta och det lidande offren fått utstå. Dessa missgärningar, som innebär ett allvarligt svek av förtroende, förtjänar tydligt fördömande. De ansvariga för dessa handlingar måste ställas till ansvar, sade påven i en predikan.

Offren för kyrkans övergrepp i Australien har krävt att påven offentligt ber om ursäkt vid sitt framträdande vid evenemanget World Youth Day där katoliker från hela världen samlas och som kulminerar i en mässa som den 81-årige påven håller på söndag.

Broken Rites, som representerar offren i Australien, har en lista på 107 fällande domar för övergrepp begångna inom kyrkan, säger att det kan röra som tusentals fler offer eftersom bara ett fåtal gått till rättegång.

Påven tog under sin resa till USA i april upp frågan om katolska pedofilpräster som ertappats i landet. Han mötte också offer för dem och lovade att hålla pedofiler borta från prästämbetet.

Sexuella övergrepp begångna av katolska präster har överskuggat påvens besök i Sydney där kyrkan tagit upp ett 25 år gammalt fall bara ett par dagar innan påven anlände.

Påven har sagt att sexuella övergrepp begångna av katolska präster har skadat den katolska kyrkan.

Under sin resa i Australien har han berömt värdlandet för dess ursäkt för oförrätter mot urbefolkningen aboriginerna. Han har också anklagat mänskligheten för att slösa bort jordens resurser för att ”tillfredsställa sin omåttliga aptit på materiella ting”.

Polisen i Sydney har fått utökade befogenheter inför World Youth Day, ett evenemang som syftar till att föryngra den katolska kyrkan som ägt rum vartannat eller vart tredje år sedan 1986.

Polisen får nu rätt att gripa, bötfälla och kroppsvisitera protesterande som ”orsakar förtret och besvär”, som delar ut kondomer, informerar om aborter och homosexuellas rättigheter eller på annat sätt stör påvens besök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista