Trollhättan

Fem män anhållna för vapenrånet

Uppdaterad 16:35
Fem män har anhållits skäligen misstänkta för rån och mordförsök mot ett vapenhandlarpar i Trollhättan på torsdagsnatten. Männen greps i Göteborg igår kväll och förnekar brott enligt länskriminalen i Västra Götaland.

– Där hålls nya förhör med dem i dag, sen får åklagaren bestämma om de ska stanna som anhållna, eller om de ska friges, säger Sven Alhbin, operativ chef vid länskriminalen i Västra Götaland.

Vad kan du säga om deras bakgrund?

– Vissa av dem är kända för oss sedan tidigare. Det finns svenska medborgare men även personer som inte är det.

De fem männen som är mellan 21 och 26 år greps vid olika tidpunkter ute på stan och i en lägenhet i Göteborg på fredagskvällen. Polisen vill inte säga vad som ledde till gripandena och lämnar väldigt få detaljer om de misstänkta, men man tror inte att de tillhör något känt kriminellt gäng.

Fyra utav dem misstänks för mordförsök, grovt rån och grov misshandel. Den femte för medhjälp till grovt rån.

Det var sent på torsdagskvällen som flera gärningsmän bröt sig in i en vapenhandel i Trollhättan, som ett par i 70-årsåldern driver i anslutning till villan där de är bosatta. Paret misshandlades svårt och flera vapen stals.

Polisen vill inte kommentera om några vapen togs i beslag när de fem misstänkta männen greps. Paret har allvarliga skador och hålls fortfarande nedsövda på sjukhus. En tredje person, som fanns i vapenhandeln vid tiden för rånet har kunnat höras av polisen men de vill inte uttala sig om hans vittnesmål.

Butiken säljer alla typer av vapen, men främst handeldsvapen som pistoler och revolvrar och enligt Sven Alhbin verkar vapenbutiken uppfyllt de säkerhetskrav som finns.

– Det var en licensierad och fullständigt tillståndsgiven rörelse, säger Sven Alhbin.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista