Obama har inlett sin utlandsturné

USA:s presidentkandidat Barack Obama har nu inlett sin utlandsturné med start i Afghanistan. Han ska också besöka Europa. Meningen är att han ska demonstrera hur han kan föra sig på världsarenan.

Demokraternas presidentkandidat ifrågasätts samtidigt för att ha blivit alltför självsäker.

Presidentkandidaten som under lördagen landade i Kabul ska prata med militärer och politiker. Framförallt kommer Barack Obama att lyssna, säger han. Men hans politiska åsikt är känd att trupperna måste förstärkas där samtidigt som han vill att USA ska lämna Irak.

Obama ska också besöka Jordanien, Israel, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och möjligen Irak. Rivalen republikanen John McCain har gjort liknande resor. Och från det lägret attackeras Obama för att ha stakat ut en politik för Afghanistan innan han reste dit för första gången.

– Han borde ha åkt dit för länge sen och också besökt Irak mer för att bilda sig en uppfattning, säger republikanen Tim Pawlentry representant för McCains kampanj till tv-bolaget NBC.

Obamas resa beskrivs vara lika detaljplanerad som en presidentresa och pressuppbådet är massivt. Här i USA anser vissa att han blivit alltför presidentlik. Washingtonpost skriver att Obamas plan att tala vid historiskt laddade Brandenburger Tor i Berlin är detsamma som om en europeisk politiker under sin valkampanj skulle hålla tal vid Frihetsgudinnan.

Obama är mycket populär i flera europeiska länder. Men amerikanska experter säger att det kan skrämma vissa väljare här i USA som inte vill att Europa ska välja deras president.

Beatrice Janzon, Washington
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista