Barcelona

Vaccin mot drogmissbruk diskuteras

I Barcelona har 4 000 vetenskapsmän, politiker och experter samlats till Euroscience för att diskutera hur nya forskningsrön kan användas. I dag handlade det om försöken att minska drogberoendet genom nya vacciner.

Euroscience är ett av de största vetenskapliga mötena i Europa.

Rökare som vaccinerats kan fortsätta röka, men får ingen effekt, eftersom nya antikroppar förstör nikotinet. Likadant fungerar de försöksvacciner som nu prövas kliniskt mot kokainmissbruk.

– Men även om vaccinerna kan vara klara att användas i större skala om fem år, så finns det problem, enligt Nora Volkow.

Vissa personer är okänsliga mot vaccinet, och även om det fungerar, kan speciellt unga människor frestas att då pröva andra och tyngre droger.

Dagens vaccinkandidater används på dem som redan utvecklat ett beroende. I framtiden behövs också förebyggande vacciner exempelvis för dem som ligger i riskzonen för att bli alkoholister eller heroinister.

– Men samhället måste också erbjuda stimulerande miljöer för unga så att de inte behöver skaffa ett mer spännande liv genom droger, säger Nora Volkow.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista