Rysk oljejätte försvarar intressen i Irak

I skuggan av Irakkriget och hur det kommer att påverka oljemarknaden, flyttar nu de ryska oljebolagen fram sina positioner. Två av de största ryska oljebolagen, Yukos Oil och Sibneft, har beslutat att gå samman till ett av världens största oljebolag, rapporterar Sveriges Radios Moskvakorrespondent.
När sammanslagningen blir helt klar senare i år så kommer det nya bolaget Yukos-Sibneft att bli ett av världens fyra-fem största oljebolag, med en årlig oljeproduktionskapacitet som kan jämföras med oljelandet Kuwaits årliga produktion. Vid en presskonferens i Moskva förklarade Sibnefts vice direktör Alexander Korsik att det nya bolaget kan ta upp kampen om världshandeln med de riktigt stora amerikanska och brittiska oljejättarna. Ryska och amerikanska oljeintressen krockar Irakkriget har klart påverkat de ryska oljebolagen säger en initierad källa till Ekot. Rädslan är stor för vad det amerikanska inflytandet i Irak och Mellanöstern kommer att betyda för de ryska oljeintressena. Nu när kriget är över väntar sig många ett slags handelskrig, där USA kommer att försöka hindra andra intressenter att ta hand om återuppbyggandet i Irak - inte minst när det gäller oljefälten där. Mångmiljardkontrakt med Saddam En annan av de ryska oljejättarna, företaget Lukoil, har enligt vissa källor i Washington förlorat sina rättigheter i Irak trots att den gamla irakiska regimen med Saddam Hussein i spetsen tecknat ett avtal med Lukoil värt drygt 30 miljarder kronor. I dag meddelade Lukoils vice direktör att företaget inte tänker ge upp kampen. Det hela kommer tvärtom att få ett rättsligt efterspel, om USA försöker överta Lukoils kontrakt, låter amerikanska oljebolag reparera de irakiska oljeledningarna och tar kontrollen över Iraks olja. Vill inte ta bort Irak-sanktioner än USA vill att FN snabbt tar bort sanktionerna mot Irak så att återuppbyggnaden kan sättas i gång under amerikansk kontroll. Ryssland motsätter sig det och har under de senaste dagarna krävt att FN:s vapeninspektörer först ska återvända till Irak. Ryssland vill att FN ska överta USA:s roll så snabbt som möjligt, så att FN - och inte USA - ska bestämma villkoren för de lukrativa affärskontrakt som väntar i samband med återuppbyggnaden. Det här kan ses som att ett politiskt spel, men också ett handelskrig om den irakiska oljan, har inletts. Ett handelskrig som troligen inte gynnar de irakier som väntar på omvärldens hjälp.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".