Höjd säkerhet i Sri Lanka

Sri Lankas president skärper säkerheten i landet sedan de tamilska rebellerna tills vidare backar ur de fredssamtal som pågått mellan regeringen och gerillan sedan i höstas.
I nästa vecka skulle representanter för Sri Lankas regering och tamilska rebeller haft en ny omgång fredssamtal i Thailand. Sedan i september förra året har överläggningar skett ungefär en gång i månaden. På skilda platser under norsk medling. Atmosfären har betecknats som god, men det har varit svårt att få konkreta belägg för att verkliga framsteg har gjorts. Tamilerna backar Nu anklagar de tamilska rebellerna, som har makten i ett större landområde i norra och östra Sri Lanka, regeringen för att inte ha fullföljt givna utfästelser. Fortfarande lever tusentals internflyktingar under ytterst svåra förhållanden. De mest omfattande krigsskadorna finns i det område som kontrolleras av tamilerna och där har ingen återuppbyggnad påbörjats. Deltar inte i konferens Detta anger tamilerna som skäl till att de tills vidare avbryter sin medverkan i fredssamtalen. De tänker inte heller vara med vid en internationell givarkonferens som ska hållas i Tokyo i juni. Där ska bistånd till återuppbyggnad av krigsskadade områden diskuteras. Rebellerna säger att de fortfarande håller fast vid vapenvilan och siktar mot bestående fred. I höstas klargjorde tamilerna att de inte som tidigare gör anspråk på en egen statsbildning, utan kan tänka sig begränsat självstyre inom Sri Lanka. Säkerheten höjd Tamilernas avhopp har föranlett Sri Lankas president Chandrika Kamaratunga, som också är landets överbefälhavare, att efter ett nattligt möte med de högsta ledarna för olika försvarsgrenar införa skärpt säkerhet. I ett uttalande från presidentens kansli sades inget om vilka säkerhetsåtsgärder som avses men det kan röra sig om vägspärrar och ökad militär närvaro. Sri Lanka genomlevde i nära tjugo år ett bittert inbördeskrig med 65 000 dödsoffer innan en vapenvila inträdde i februari förra året.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".