USA sätter ytterligare press på Iran

USA som för första gången på nästan 30 år satt tillsammans med Iran vid förhandlingsbordet på lördagen sätter ytterligare press på landets ledare.

USA är bland dem som anklagar Iran för utveckla kärnvapen, men Iran gav inga signaler om att stoppa anrikningen av uran vid mötet med diplomater från olika länder. 

En talesperson för det amerikanska utrikesdepartement har efter mötet uttalat att USA hoppas att det iranska folket inser att deras ledare måste göra ett val. Ett val mellan samarbete, som skulle leda till fördelar för alla, och konfrontation, vilket bara kan leda till ytterligare isolering, enligt utrikesdepartementet.

Vid mötet i Genève igår var diplomater från EU, Ryssland, Tyskland, Kina, Storbritannien, Frankrike och USA med. Målet var att få Iran att frysa det omstridda kärnteknikprogrammet under sex veckor. Landet skulle därmed slippa ytterligare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsråd.

Iran har fått två veckor på sig att svara. Från iranskt håll kom inget klart svar även om vissa i den iranska delegationen uttalade att det är uteslutet att stoppa programmet.

Relationen mellan Iran och USA är spänd men USA hade för första gången på nästan 30 år en toppdiplomat med under mötet, William Burns.

I förväg sa Vita huset att han bara skulle lyssna men diplomaten uttalade under mötet USA:s stöd för det förslag EU lagt fram och betonade att USA menar allvar med att Iran måste stoppa anrikningen för att kunna ha förhandlingar med USA.

Enligt Vita huset var meningen att sända en stark signal till Iran, men det innebär ingen ändring när det gäller USA:s inställning till landet.

Keyvan Imani från den iranska delegationen tonade ned betydelsen av amerikanens närvaro.

Beatrice Janzon
beatrice.janson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista