Nato dödade civila afghaner av misstag

Uppdaterad 12:50
Återigen kommer rapporter om civila afghaner och vanliga afghanska poliser som dödats av misstag av de utländska Natostyrkorna något som bara spär på afghanernas misstro kring de utländska soldaternas närvaro.

Minst fyra civila afghaner dödades och fyra skadades natten till i dag i den östra provinsen Paktika som gränsar mot Pakistan.

De dödades av granater som missade sitt mål med ungefär en kilometer, medgav den internationella Natostyrkan Isaf i ett uttalande i dag.   

Återigen en pinsam incident med dödlig utgång i ett land där många afghaner redan anklagar de utländska soldaterna för att inte ta tillräcklig hänsyn till civilbefolkningen. 

Som om det inte var nog så dödades även nio afghanska poliser och civila några timmar senare i de västra delarna av landet av amerikanska styrkor.

De afghanska poliserna öppnade eld mot en konvoj med soldater om anlände oannonserat längs en väg i Farahprovinsen mitt i natten.

Polisen fruktade att det var fientliga talibanstyrkor som närmade sig dem. Men det var en grupp Isafsoldater som färdades tillsammans med soldater ur den afghanska reguljära armen, som i sin tur trodde att de besköts av talibaner.

Under stridigheternas gång anslöt sig många civila för att hjälpa poliserna mot vad man trodde var en talibansk attack. Det hela slutade med att Isafsoldaterna begärde flygunderstöd mot polisposteringen.       

En händelse som också visar att de talibanska styrkornas allt mer framgångsrika attacker ökat nervositet i landet och även riskerna för fler sådana här ödesdigra misstag.

Enligt amerikanska uppgifter har antalet taliban- och rebellattacker attacker ökat med 40 procent jämfört med förra året och enligt senaste statistik så dör fler amerikanska soldater i Afghanistan i dag än i Irak. 

Samtidigt varnar många afghanistankännare för att Talibanerna får ett allt starkare folkligt stöd i landet. En av orsakerna till det är att många civila misstror de utländska soldaterna inte minst efter sådana här blodiga händelser som blivit allt vanligare. 

Förra veckan medgav den USA-ledda koalitionen att man av misstag dödat åtta civila i en flygattack mot talibanstyrkor i provinsen Farah - enligt de afghanska myndigheterna var de dödade kvinnor och barn.

Isafstyrkorna utreder också två andra allvarliga händelser där de afghanska myndigheterna hävdar att 64 civila dödades vid två tillfällen tidigare i juli månad. En av dessa attacker riktades enligt anklagelsen mot bröllopsfirande civila. 

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista