Sämre tider väntar för flygbranschen

Stigande bränslepriser och sämre ekonomisk utveckling i många länder slår nu allt hårdare mot flygindustrin. I Storbritannien tvingas nu lågprisflygbolaget Ryanair kraftigt skära ner antalet flygningar i vinter.

Mer än en tredjedel av planen som Ryanair vanligtvis flyger med från flygplatsen Stansted utanför London kommer att stå stilla i vinter mellan november och mars.

Det irländska flygbolaget pekar på skenande kostnader för bränsle som en viktig förklaring samtidigt som de ekonomiska hjulen på många håll i Europa nu snurrar allt långsammare. Något som flygbolaget fruktar ska leda till färre resenärer.

Ryanair räknar med att sälja nästan en miljon färre flygresor bara från Stansted den här vintern. Flygen till vissa destinationer ställs in helt, men det rör enligt Ryanair inte någon av de svenska.

För flygbranschen i stort är 2008 redan ett förlorat år, enligt många flyganalytiker.

För jättar som British airways och tyska Lufthansa så står nu flygbränslet för upp emot hälften av de totala kostnaderna. Det gräver djupa hål i lönsamheten samtidigt som bolagen drar sig för att höja biljettpriserna alltför mycket. Det skulle skrämma bort ytterligare resenärer.

Enligt den internationella flygorganisationen IATA har också antalet konkurser bland mindre flygbolag ökat kraftigt på senare tid och många bolag väntas följa i Ryanairs fotspår med inställda flygrutter och färre avgångar, skriver tidningen Financial times.

Tidningen lyfter också fram SAS som ett exempel på den senaste utvecklingen. I förra veckan blev det ju känt att SAS tvingas dra ner kraftigt i dotterbolaget Spanair. Där handlar det om färre flyg och minskad personalstyrka.

Men en hel del avgångar och destinationer dyker nog upp igen, om än tillfälligt. Lagom till jul brukar resandet öka kraftigt under ett antal veckor, även i sämre tider.

Magnus Thorén, London
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista