Dåligt läge för Storbritanniens ekonomi

Läget för den brittiska ekonomin ser allt sämre ut och nu varnar Storbritanniens finansminister för att de närmaste åren ser ut att bli tuffare än regeringen hittills räknat med.

En som märker av utvecklingen är Anne Patricia, som driver en butik som säljer kök och badrum i London.

– Vi ser det på affärerna. De går inte lika bra i år som tidigare, säger Anne Patricia samtidigt som hon visar runt i sin butik.

Dyra badkar och nya lyxiga kök säljer inte lika bra längre när huspriserna fortsätter att falla samtidigt som inflationen stiger och utgifterna för mat och bensinen blivit allt högre.

Britterna kan nog ställa in sig på åtminstone två år av sämre ekonomisk utveckling. Det säger finansminister Alistair Darling. I en intervju i tidningen The Times i helgen sa finansministern att Storbritannien just nu går igenom väldigt svåra tider.

Den brittiska regeringen förbereder just nu en förändrad policy som ska ge staten större möjligheter att låna mer pengar om det ekonomiska läget skulle förvärras ytterligare.

Men britterna ska inte räkna med några extra satsningar, varken inom vården eller inom skolan de närmaste åren, säger Alistair Darling.

Att höja skatten för att satsa på välfärden är uteslutet. Det klarar de pressade brittiska hushållen inte av i nuläget, enligt Alistair Darling.

Även från finansvärlden kommer dystra prognoser om den ekonomiska utvecklingen.

– Huspriserna i Storbritannien och USA kommer att fortsätta ner i två år är min gissning. Jag tror i alla fall inte att det kommer att handla om mindre än så, säger Sir Win Bichoff, ordförande i en av världens största banken, Citibank, till BBC.

I sin butik i London säger Ann Patricia att hon förstår om kunderna håller hårdare i plånböckerna.

– Man måste dra åt svångremmen. Lönerna stiger ju inte i samma takt som kostnaderna, så alla blir lite fattigare, säger hon.

Magnus Thorén London
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista