Fler yrkesutövare kränks i tjänsten

Samtidigt som antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld på jobbet minskar, så får fackförbundet SKTF allt oftare samtal som handlar om kränkningar i sin yrkesutövning.

– Ja, det händer alltmer att vi får sådana förfrågningar. Ofta visar det sig att det inte är första gången som det har hänt, säger Carola Löfstrand som är central ombudsman på SKTF.

Tittar man i Arbetsmiljöverkets statistik över antalet anmälningar när det kommer till att bli utsatt för hot och våld i jobbet så ser man siffran sjunker. 1 815 anmälningar gjordes förra året enligt Arbetsmiljöverket.

Men statistiken ljuger, menar ombudsmannen Carola Löfstrand på fackförbundet SKTF, för få anmäler. Både arbetstagare och arbetsgivare har istället börjat acceptera att våld och hot till viss del hör till.

– Så  man anmäler inte. Utan man låter det vara en del utav jobbet.

En rundringning visar att det är vanligt, i en del fall faktiskt vanligare, att vissa yrkesgrupper blir utsatta för våld, hot eller kränkningar nu än tidigare. Peter Lötman som är ordförande för Svenska brandbefälets riksförbund säger att det blir allt tuffare att jobba som brandman.

– Man slänger dåliga grönsaker och ägg på oss när vi kommer. Stenkastning och glåpord. Så var det inte för 20 år sedan, säger Peter Lötman.

Att vara kommunal djurskyddsinspektör är inte heller lätt. Mycket kan hända när man kontrollerar djurägare som inte sköter sig, säger Eva Eriksmarck, ordförande för Djurskyddsinspektörernas riksförening.

– Allt från otrevliga situationer till verbala hot. Det har även förekommit misshandel, säger Eva Eriksmarck.

Inom bevakningsbranschen får man räkna med våld och hot, säger William Rosborg på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

– Man ska vara medveten om att man antagligen kommer att utsättas för sådant, säger William Rosborg.

Så är det även för socialarbetare, menar Freddy Gustafsson som är ordförande i Yrkesföreningen Sveriges socialarbetare.

– Ja, det sker varje socialarbetare, säger Freddy Gustavsson. 

Men alla kränkningar, hot eller våldsövergrepp anmäls inte. Det här är nåt som tyder på att är många arbetsgivares arbetsmiljöarbete brister. 

– Just de här rutinerna för inrapportering till Arbetsmiljöverket är något som ligger i det systematiska arbetsmiljöarbetet hos arbetsgivaren. Det är där det brister, att man inte rapporterar in, säger Carola Löfstrand, central ombudsman på SKTF.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista