Stora demonstrationer mot Farcgerillan

Uppdaterad 17:49
I dag, söndag, inleddes en demonstration med flera miljoner deltagare i Colombias huvudstad Bogotá för freden och mot Farcgerillan.

Den våghalsiga fritagningen av 15 gisslan i Farcs läger, däribland fransk-colombianskan Ingrid Betancourt, har skapat stor internationell uppmärksamhet, och demonstrationer hålls idag i flera städer världen över.

Den colombianska popstjärnan Juanes sjöng Colombias nationalsång inför tusentals åhörare i Paris. Där befinner sig för närvarande också Ingrid Betancourt tillsammans med sina barn, som sjöng med när Juanes avfyrade ytterligare några av sina poplåtar.

Även i Colombia, där demonstrationerna pågått under söndagen, hölls ett stjärnspäckat evenemang med musikerna Shakira och Andres Cepeda, som skrivit en sång speciellt för söndagens demonstration, som troligen blir den största i landets historia.

En liknande demonstration med flera miljoner deltagare hölls i februari i år, även då var budskapet att det colombianska folket har fått nog av vänstergerillan Farc som bildades för över 40 år sen. Men demonstrationer som dagens får lätt en politisk slagsida åt höger.

I våras mördades sex vänsteraktivister efter att dom demonstrerat mot den andra väpnade gruppen i landet, paramilitärerna. Även dagens demonstration har en politisk underton, säger Teresia Carlgren som arbetar med mänskliga rättigheter för Lutherska Världsförbundet i Colombia.

– Om man sätter in det i en kontext så får det ett politiskt budskap. Det är ju mot Farc. Det ligger i linje med den politik som presidenten för, säger Teresia Carlgren, bosatt i Colombia.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista