Peking

Problem med luftföroreningar inför OS

Peking räknas som en av världens mest förorenade storstäder och kampen mot luftföroreningarna och trafikstockningen pågår fortfarande. Nu hoppas man att lösa en del av problemen genom att bilägarna får lämna bilen hemma varannan dag under OS-perioden.

Från och med i dag får ingen bilförare i Peking lov att glömma vilken siffra som står sist på nummerplåten. I dag fick udda nummer stanna hemma, och i morgon bitti får de som har en jämn siffra sist i registreringsnumret se sig om efter något annat sätt att komma till jobbet.

Den senaste åtgärden för att försöka undvika att OS dränks i smog är att införa varannandagstrafik. Redan för flera år sedan började myndigheterna att flytta ut det stora stålverket Shougang som då var den värsta utsläppskällan i Peking. Koleldningen har minskat tack vare nya gasledningar.

Byggarbetsplatserna och en del fabriker redan stängts tillfälligt inför OS, och industrier i grannprovinserna har varslats om att de måste stoppa produktionen ifall vindriktningen under OS gör att det finns risk för att smogen börjar byggas upp igen.

Men eftersom ungefär tusen nya Pekingbor köper bil varje dag har trafiken på några få år blivit den viktigaste källan till några av de farligaste luftföroreningarna. Trots det försöker myndigheterna här att övertyga alla om att luften visst håller på att bli bättre, men en del forskare reserverar sig mot det påståendet.

Bland annat har ett par av mätstationerna som visat mest föroreningar stängts, så det är svårt att jämföra gamla och nya siffror.

Nu hoppas OS-arrangörerna i alla fall att varannandagstrafiken och de andra nödåtgärderna kommer att förhindra att det vanliga diset från att lägga sig över stan och sudda ut konturerna på de nya paradbyggnaderna.

Tyvärr har de här åtgärderna vissa likheter med ansiktslyftspreparatet botox. Effekten sitter bara i ett tag. Framåt hösten när idrottarna har farit drar vi vårt dödliga smogtäcke över oss igen. 

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista