Afghanistan

USA planerar Guantánamoliknande läger

USA planerar att bygga ett nytt slags interneringsläger dit man kan föra terroristmisstänkta och andra utan någon juridisk prövning eller insyn utifrån. Som ett nytt Guantánamo men i Afghanistan. Det hävdade amerikanska människorättsaktivister vid en presskonferens i Afghanistan på söndagen.

Den amerikanske presidentkandidaten Barak Obamas besök i Afghanistan på söndagen följdes av ett stort medieuppbåd, inte minst från USA. Då passade några kända amerikanska människorättsjurister på att hålla en presskonferens i den afghanska huvudstaden.

De varnade för att USA planerar att förvandla delar av en amerikansk militärflygbas, vid Bagramflygplatsen norr om Kabul, till ett större interneringsläger för misstänkta i det pågående så kallade terroristkriget.

Ett nytt Guantánamo där man kan låsa in folk i åratal utan rättegång och framförallt utan någon som helst insyn utifrån.

Redan i dag befinner sig cirka 650 människor fångna vid flygbasen, där många av dem varit i åratal utan rättegång, sade Tina Foster som leder det USA-baserade International Justice Network, som bland annat försökt bistå många av dem som suttit inspärrade vid Guantánamofängelset på Kuba.

Tina Foster och Barbara Olshansky, en annan välkänd människorättsadvokat från USA passade också på att lyfta fram frågan om alla de tillfångatagna lokala journalister och fotografer som sitter inspärrade.

Exempelvis den afghanske journalisten Jawad Ahmad som normalt arbetar för den kanadensiska tv kanalen CTV, men som hållits fången vid militärbasen Bagram sedan nio månader tillbaka.

När USA griper reportrar, fotografer och håller dem fångna under så här lång tid utan att varken framföra en anklagelse eller hålla någon rättegång så betyder det bara en sak. De vill tysta dem och se till att de inte kan rapportera vidare till publiken i USA eller andra västländer om vad som händer på plats, sade Barbara Olshinsky.   

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista