Somalier i Norge i rättegång

I Norge startar en rättegång mot fyra somalier som misstänks för ekonomisk brottslighet genom banksystemet al-Barakaat. Norge är det första landet i väst som rättsligt prövar om det är lagligt med pengaöverföringar till fattiga länder via den här typen av banksystem.
Somalierna är misstänkta för brott mot flera lagar i Norge som reglerar hur pengaöverföringar ska göra mellan olika länder. De ska ha skickat 35 miljoner norska kronor ut ur landet. Pengar som i huvudsak har gått till fattiga släktingar i Somalia, men transaktionerna har inte bokförts riktigt, anser polisen. Misstänkt pengatvätt Dessutom menar utredarna att en liten del av pengarna kommer från kriminell verksamhet i Norge, därför handlar misstankarna också om pengatvätt. Det var för drygt ett och ett halvt år sedan som norska polisen vid ekobrottsmyndigheten gjorde en stor razzia mot al-Barakaat och tre andra somaliska organisationer här i Norge. Norska banker hade fattat misstankar om olagliga penningtransaktioner till utlandet. Terroristmärkt av USA Banksystemet som somalierna använt sig av är vanligt i fattiga länder som saknar ett normalt bankväsende, som i Afganistan, Pakistan och Indien till exempel. I fallet med al-Barakaat så har pengarna satts in på banker i Norge och tagits ut i Dubai, sedan förmedlats till Somalia. Al-Barakaat har tidigare pekats ut av USA för att finansiera terrorverksamhet och idag fungerar inte organisationen internationellt. Razzian fick stor uppmärksamhat i Norge eftersom den gjorde bara några veckor efter terrorattackerna elfte september 2001. Det var under samma tid som somalier bosatta i Sverige fördes upp på en terrorlista av USA. Nödhjälp, hävdar somalierna Men här i Norge finns inga misstankar om terrorkopplingar mellan somalierna och de som mottagit pengarna i utlandet. Somalierna själva hävdar att de sysslar med nödhjälp till fattiga slälktingar och inte haft någon ekonomisk vinning av transaktionerna. Enligt advokaten till en av de åtalade somalierna så har brottsmisstankarna överhuvudtaget bleknat betydligt under utredningens gång. Det handlar inte ens om så allvarliga brott att det kan ge fängelse, enligt advokaten. Troligt med frikännande Enligt ekobrottsmyndigheten så är det första gången som ett västligt land nu prövar om den här typen pengaöverföringarna är lagliga. Flera parallella fall med liknande organisationer prövas nu i Norge. Nyligen frikändes tre irakier för att ha förmedlat pengar på liknande sätt. Det ger de tilltalade hopp om att också de ska frikännas. Rättegången som startar idag väntas ta en månad.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".