Flera explosioner på bussar i Kina

Uppdaterad 08:05
I staden Kunming i sydvästra Kina har två personer dödats och 14 skadats när bomber exploderade ombord på bussar på måndagsmorgonen. Vem som ligger bakom bombningarna är ännu inte känt.

Under en timmes tid under måndagsmorgonen, mellan klockan sju och åtta, inträffade flera explosioner ombord på bussar i Kunming, provinshuvudstaden i Yunnan i sydvästra Kina.

Enligt kinesiska medier ska passagerare ombord på bussarna ha observerat kvarlämnade väskor strax innan explosionerna. Enligt polisen i Kunming ska två personer ha dött och 14 personer skadats.

Explosionerna inträffade precis utanför ett av stadens största sjukhus och en läkare Ekot talade med bekräftade att man tagit emot 12 skadade, varav en person avled på sjukhuset och en annan har allvarliga skador på lungorna och benfrakturer. De övriga är enligt läkaren bara lindrigt skadade.

Det är fortfarande okänt vilka som ligger bakom explosionerna på bussarna.

I vanliga fall är Kunming en ganska sömnig provinshuvudstad, även om etniska spänningar tidigare har förekommit på vissa ställen i provinsen.

Under helgen dödades två personer i södra delen av Yuannanprovinsen när polisen öppnade eld mot bönder som protesterade mot ett företag. Konflikten gällde priset på rågummi och bönderna hade enligt polisen angripit ett uppköparföretag som de ansåg hade lurat dem på pengar.

Terrorattentat är ovanliga i Kina men explosioner ombord på bussar har förekommit vid enstaka tillfällen. Bland annat när bönder velat ha uppmärksamhet för sina protester och i samband med den etniska konflikten i den muslimska Xinjiangprovinsen i sydvästra Kina.

I maj i år började en buss i Shanghai att brinna och tre personer dog, men den händelsen betraktas som en olyckshändelse orsakad av att någon transporterade brännbara vätskor på bussen.

Kinesiska myndigheter har tidigare varnat för risken för terrorattentat i samband med OS och har framför allt riktat misstankarna mot separatister i Xinjiangprovinsen.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista