Företagsreklam på statliga vägskyltar

I framtiden kan det bli vanligare med företagsreklam på statliga skyltar längs landets vägar. Som ett led i att försöka få bort den olagliga reklamen vid vägarna i Sverige så utreder Vägverket just nu möjligheten till ett ökat samarbete med företagen.

– När man bygger en ny sträcka är det en del byar eller mindre samhällen som kommer vid sidan om, och vi har olika sätt att gå kunden till mötes med vägvisning.

Och då blir det speciella vägverksskyltar?

– Ja, det kan bli en vägvisning till ett företag eller till byn, säger Elinor Persson.

Reklamskyltar som riktar sig till bilister på mindre vägar och längs motorvägar har blivit vanligare de senaste åren. Trafikingenjörer i landet menar att det är ett trafiksäkerhetsproblem. Samtidigt finns inte tillräckliga resurser att hålla efter skyltningen. Det är bland annat därför som Vägverket i april startade projektet ”Reklam intill väg”.

Ett syfte med projektet är att få fram enhetliga riktlinjer för hela landet för när det ska finnas reklam och när det inte är okej med kommersiellt budskap riktat till bilister.

– Det är viktigt att vi får trafikmiljöer som är säkra och kommer vi fram till att det är olämpligt med reklam då ska ju liknande miljöer i landet vara rena från reklam.

Det andra syftet med projektet är alltså mer av en dialog mellan myndigheten och företagarna som har ett behov av att marknadsföra sig, säger Elinor Persson. Därför ingår också att se över hur de kan hjälpa företagarna att rikta sitt budskap till trafikanterna.

– Det kommer säkert att bli den sorten av aktivitet som allmänheten kommer att märka?

Finns det en risk att det blir för mycket reklam på de statliga skyltarna?

– Ja, en risk finns att det blir för mycket i vissa miljöer, medan andra miljöer tål mer. De mindre vägverket tål mer vägvisning, säger Elinor Persson.

Alexander Gagliano, SR Uppland
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista