Husbyggare fick Barnens nobelpris

I dag offentliggjordes vilka som blir årets pristagare av Världens Barns Pris för barns rättigheter, ett pris som ibland kallas Barnens nobelpris. Priset går i år till James Aguer Alic, som har befriat tusentals barn ur tvångsarbete i Sudan, och till Maggy Barankitse, som räddat och tar hand om barn i krig i Burundi.
Justine Bimenyimanas föräldrar dödades av tutsier i Burundi. Men bara några veckor senare räddades hon av Maggy Barankitse. Var 13 år när föräldrarna dödades Justine Bimenyimana fick själv ta ansvaret för sina fem syskon. Hon var 13 år när föräldrarna dödades. Men har själv fått ett drägligt liv sen hon räddades av Maggy Barankitse, som försöker ge föräldralösa barn en någorlunda trygg uppväxt. Maggy Barankitse har redan byggt flera hus och byar för föräldralösa barn. Hon har blivit hotad till döds för sitt arbete, av armén och av regeringen, som bara vill ha pengar till krig, säger hon. Mer än 10.000 barn hjälpta Maggy har hjälpt över 10.000 barn att få ett hem, men fortfarande är i dag 620.000 barn i Burundi föräldralösa. Priset från Världens barn är instiftat av Sverige, men har röstats fram av nästan 300.000 skolbarn världen över. Och för prispengarna, 250.000 kronor, ska Maggy Barankitse fortsätta bygga upp hem för barnen. Hon hoppas att hon en dag ska kunna stänga sitt center. Räddat livet på 25 barn Maggy Barankitse har direkt räddat livet på 25 barn och hjälpt över 10.000 barn till ett bättre liv i Burundi. James Aguer Alic har i över 13 år kämpat mot barnslaveriet i Sudan, och har lyckats befria omkring 2.000 barn. Han har fängslats 33 gånger för sitt arbete.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".