Många danskar bor kvar i Sverige

De många danskar som utvandrat till Skåne de senaste åren verkar nu börja rota sig och vill bo kvar i Sverige. En undersökning som Öresundsbrokonsortiet har gjort visar att två av tre danskar som flyttat till Skåne sedan bron öppnade för åtta år sedan räknar med att bo kvar i Sverige om tio år.

– Vi trivs bra och vi har inga funderingar på att flytta tillbaka just nu, säger Martin Aagesen.

Martin Aagesen är i 30-årsåldern och arbetar som pilot på Köpenhamns flygplats Kastrup. De senaste sju åren har han bott i Sverige och för ett år sedan flyttade han och hans svenska fru Myrtel och deras två barn till Bunkeflostrand söder om Malmö, ett område som skämtsamt brukar kallas danskghettot.

– Jag tror att vi är en 15-20 procent danska eller dansk-svenska familjer i det här området.

Sedan Öresundsbron invigdes år 2000 har antalet flyttlass som gått från den danska till den svenska sidan sundet ökat för varje år, 2001 flyttade drygt 1 500 danskar till Skåne, ifjol var det över 4 300.

Det är oftast de billigare levnadskostnaderna på den svenska sidan som lockar, samtidigt som man tack vare bra pendlingsmöjligheter kan behålla sitt jobb i Danmark där lönen för det mesta är betydligt högre. Familjen sparar en hel del pengar på att bo i Sverige berättar Martin Aagesen.

Danskarna som flyttar verkar alltså trivas i Sverige, så pass bra att de vill bli kvar. Enligt en undersökning som Öresundsbrokonsortiet gjort så räknar två tredjedelar av Danskarna som flyttar över sundet med att de fortfarande kommer bo i Sverige om tio år, och en fjärdedel tror att de kommer stanna i Sverige resten av livet.

Enligt undersökningen så är det framför allt närheten till naturen i Sverige som får danskarna att vilja bo kvar, samtidigt som de tycker att svenskarna är vänliga och tillmötesgående. Martin Aagesen har inte bestämt sig ännu, men det kan bli så att han och familjen stannar i Sverige för alltid.

David Rasmusson, Ekot i Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista