Priset på färskpotatis fortsätter att stiga

Svensk färskpotatis har sålt som aldrig förr i år och det har gjort att den är dyrare än vanligt. Ulf Nyström är potatisodlare i Nybyn utanför Sidensjö, och han tror att det höga priset beror på, bland annat, höjda priser på diesel och gödsel.

– Gödsel till exempel, det har ju gått upp fruktansvärt mycket från fjolårets säsong. När jag kollade upp det så hade det gått upp 59,8 procent. Diesel går åt rätt mycket och det vet ju alla var det hamnar någonstans och det har vi väl knappast sett slutet på än.

– Den kommande säsongen tror jag priset kommer att vara högre än det var förut, det måste det bli för att det ska vara några odlare kvar överhuvudtaget, säger Ulf Nyström.

Jens Eriksson arbetar för organisationen Svensk Potatis.

– Det viktigaste skulle jag säga är att intresset för färskpotatis redan från allra första början i mitten på maj har varit väldigt, väldigt stort vilket har gjort att man hela tiden har plockat potatis i rätt takt.

– Vi har inte haft något överskott att skjuta framför oss utan det har hela tiden plockats undan i den takt det har behövts för att ett överskott inte ska bildas, säger Jens Eriksson.

I framtiden tror Ulf Nyström att höga potatispriser kommer att bli allt vanligare.

– Hur mycket, det är svårt att säga men när jag pratade med potatiskonsulenten så kom vi fram till att produktionskostnaden kommer att öka med 55 öre per kilo, säger Ulf Nyström.

Henrik Martinell, SR Västmanland
henrik.martinell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista