Beskjutning av palestinier filmades

I Israel ska armén utreda en händelse där en palestinier med ögonbindel och handfängsel blev beskjuten av soldater. Händelsen filmades och filmen visar hur mannen sköts på en och en halv meters håll, när han protesterade mot barriärbygget på Västbanken.

Filmen visar först en grupp demonstranter som samlats kring den palestinska flaggan. I mitten syns en man i 25-30-årsåldern som gör ett v-tecken för victory, seger.

Sedan är det ett klipp och mannen har då gripits och har förbundna ögon. Han har också handfängsel. När han sedan står upp intill några israeliska soldater vid ett arméfordon, riktar en av soldaterna ett vapen mot hans ena ben eller fot. Skottet avlossas och sen skakar kameran till.

Nästa filmsekvens visar hur mannen ligger på marken vid arméfordonet och någon person från israeliska armén undersöker honom.

Filmen kommer från den israeliska människorättsorganisationen Betselem och är tagen för två veckor sedan av en 14-årig palestinsk flicka som filmat från sitt hus i staden Nilin på Västbanken. Enligt Betselem så var det också en gummikula som avlossades mot mannen.

Israel vill bygga färdigt barriären som går till stora delar på den av israel ockuperade Västbanken. För dem som bor i Nilin innebär det att jordbruksmark försvinner, bland annat flera olivlundar. Det här har lett till våldsamma protester där demonstranter kastat sten mot israeliska soldater och Israeliska soldater har skjutit bland annat tårgas för att skingra demonstranterna.

Sedan filmen blev offentlig har den israeliska armén sagt sig göra undersökning av händelsen, dock sade en israelisk taleskvinna att mannen släpptes efteråt med skador på en tå.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista