Häktningar i narkotikahärvan på tisdag

Fem av de sex personer som i helgen greps under ett samordnat narkotikatillslag i Stockholm och Varberg kommer enligt åklagare att begäras häktade på tisdagen.

En av dem, Daniel Demuynck, tidigare känd som Clark Olofsson, är en av landets mest kända återfallsförbrytare.

Nu kan det komma att bli hårdare straff mot dem som begått flera brott tidigare.

Det säger Riksåklagare Anders Perklev, som har regeringens uppdrag att se över strafflagstiftningen.

– Det är en ordning som finns i de flesta länder att man skärper straffet vid återfall i brott. En rimlig reglering som jag tror de flesta står bakom. Vi vill se en mer regelbunden tillämpning av den här regeln, säger Anders Perklev.

Enligt Anders Perklev som leder straffnivåutredningen tillämpas inte den nuvarande lagstiftningen tillräckligt gällande tidigare brottslighet. Nu arbetar man med ett förslag om att se över lagen så att den blir tydligare och lättare för domstolar att använda, när det handlar om förbrytare som ofta återgår i brott.

Det var i lördags kväll som sex personer greps under ett samordnat tillslag mellan Rikskriminalpolisen, polisen i Östergötland, Hallands- och Göteborgspolisen. Fem av dem är nu anhållna misstänkta för grovt narkotikabrott eller medhjälp till grovt narkotikabrott, medan en person har släppts. Och detta på sannolika skäl, vilket är den starkare graden av misstanke.

Enligt polisen rör det sig om stora mängder narkotika i form av amfetamin och hasch. Närmare detaljer vill man inte gå in på i nuläget.

En av de anhållna är alltså Daniel Demuynck, tidigare känd som Clark Olofsson, numera belgisk medborgare, och med ett långt kriminellt förflutet. Det så kallade Norrmalmstorgsdramat i augusti 1973, är en händelse som många kopplar samman med honom.

Det var bankrånaren Janne Olsson som fick Clark Olofsson till brottsplatsen från fängelset han befann sig på då efter bland annat mordförsök på en polisman.

Av sitt 61 år långa liv har han spenderat mer än hälften bakom lås och bom.

Bland annat dömdes han till tio års fängelse i mitten av 1980-talet efter att ha försökt smuggla in 25 kilo amfetamin i Sverige.

Så sent som 1999 dömdes han till 14 års fängelse av dansk domstol för knarksmuggling. I praktiken blev det sex år och nu riskerar han alltså ytterligare mellan 14 och 18 års fängelse om han fälls för grovt narkotikabrott.

Att återfalla i brott så sent i livet som han nu misstänks för att ha gjort, är väldigt ovanligt, och gör honom unik i Sverige, säger professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki.

– Vår kunskap säger oss att den mest rehabiliterande faktorn när man kommit så långt det är ju åldern. Åldern tar ut sin rätt och så orkar man inte helt enkelt, säger Jerzy Sarnecki.

Utredningen av narkotikabrottet bedrivs nu av den internationella åklagarmyndigheten, i ledning av kammaråklagare Ingemar Welander i Linköping.

Enligt honom kommer häktningsförhandlingar med största sannolikhet äga rum nu på onsdag.

När det gäller förslaget kring hårdare straff för återfallsförbrytare är det klart till hösten, säger Riksåklagare Anders Perklev.

– Vi kommer att presentera vårt förslag i slutet på september, säger Anders Perklev.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista